sobota, 27 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z migdałami

 Czekolada, czekolada....
Pewnie każdy ją zjada….
Podnosi nam endorfiny i po niej mamy weselsze miny.
Na smutki jest idealna, na osłodzenie życia genialna.
Dlatego warto czasem skusić się na takie słodkości, które dodadzą nam mnóstwo radości.
Życzę smacznego - słodkiego :)

środa, 24 lutego 2016

Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro

Pomidorki  koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. 
Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy.


wtorek, 23 lutego 2016

Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym

Kasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje. 
Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.
 Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe. 

niedziela, 21 lutego 2016

Chrupiący kalafior w serowej panierce


Chrupiący kalafior w serowej panierce bardzo łatwo i szybko się przygotowuje i dobrze smakuje, a delikatny kalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać. 

poniedziałek, 15 lutego 2016

Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka

Filet z kurczaka dobrze rozbiłam i z oliwkami, kapary, cammebert rolady zrobiłam. Gdy na parze się gotowały, to w blenderze składniki na pesto się miksowały. Orzechy, słonecznik na patelni prażone, zmiksowane do kuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie obiadowe, smaczne, ciekawe i wyjątkowe. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze  u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości.

sobota, 13 lutego 2016

Walentynki – serduszkowe ciasteczka

Najprostsze kruche ciasteczka w kształcie serduszek upieczone, lukrem i cukrowymi dekoracjami ozdobione, w prezencie z pocałunkiem jak wręczycie to prawdziwy uśmiech zapewne zobaczycie. Bo jak z miłością dla miłości sami coś przygotujecie, zawsze to będzie najpiękniejszy prezent na świecie J 


poniedziałek, 8 lutego 2016

Zupa krem marchewkowa

Kto pierwsze je oczami, a potem delektuje się smakami to polecam w kolorze radosnym zupę marchewkową, w smaku delikatną, z lekką nutą ostrości, smaczną i zdrową.
  
Zupy krem najczęściej u mnie królują, bo takie właśnie moim dzieciom smakują. Mogę w nich przemycać różne składniki, a po zmiksowaniu wychodzą z nich smakołyki. Syn za marchewką nie przepada, ale taką zupę ze smakiem zajada. Nie powiedziałam mu, że z niej tą zupę przygotowuję, tak troszeczkę go oszukuję. Czasem małe kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają. 

sobota, 6 lutego 2016

Duszone ostre ziemniaki na oleju rzepakowym

Nie zależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu na patelni w mojej kuchni wylądowały J Tylko czosnek na oleju usmażyłam, ziemniaki, rozmaryn, chili dołożyłam, wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam.
 Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku nabrały, a dzięki chili ostrość w sobie miały.
 Można je z mięsem na obiad podawać, ale ja wolę same, tylko ze śmietaną zajadać.    
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dania na nim przygotowywane są smaczne, zdrowe i dla mnie zawsze udane.

środa, 3 lutego 2016

Mini pączki kolorowe

Malutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. 
Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki słodkimi cukiereczkami chrupały.