niedziela, 31 stycznia 2016

Chleb pszenno żytni z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem

Dzięki temu, że ciasto spiralnie, gęsto ponacinałam, fajny kształt i wzór chlebka po upieczeniu uzyskałam. Czosnek niedźwiedzi i pieprz nadał smaku ciekawego, bardzo smakowitego. 

Skórka po ukrojeniu wyszła falująca i bardzo chrupiąca.



sobota, 30 stycznia 2016

Pieczona golonka z indyka

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje

piątek, 29 stycznia 2016

Szybkie trójkątne pączki kokosowe

Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania. 
Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy.

środa, 27 stycznia 2016

Fantazyjny chrust (faworki)

TŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada.
 Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami.

Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne kształty uzyskałam. Każdy wówczas inaczej wychodzi i o to w tym chruście chodzi. 

wtorek, 26 stycznia 2016

Makaron w pesto na oleju rzepakowym z tuńczykiem, kapary i pomidorkami

Szybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo
 Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”.  Z miłością podane, zawsze danie jest udane :)

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe

 Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.

 Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.
 Teraz już tylko czas na smakowanie, pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :) 

niedziela, 24 stycznia 2016

Chleb słonecznikowy

W domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. 

czwartek, 21 stycznia 2016

Kopytka ze szpinakiem

Kopytka to moje pierwsze danie jakie samodzielnie przygotowywałam, chociaż ziemniaków nie gotowałam. Babcia mi składniki przygotowała i z ukrycia mnie obserwowała. Wcześniej już jej pomagałam, więc co nie co wiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się stały, bo mąki za dużo w sobie miały. Siostra do tej pory mi to przypomina i teraz z tego, śmieję się i rodzina…..”pamiętasz jak kopytka zrobiłaś, jak widelec się w nie wbiło, to stał, bo były tak twarde, że nawet zwierzęta jeść ich nie chciały…”

Ponad 30 lat minęło od moich początków z gotowaniem i teraz nie mam problemów z kopytek przygotowaniem. Dzisiaj polecam kopytka dwukolorowe, tradycyjne, a wewnątrz szpinakowe. Kształtem się pobawiłam i całkiem je zmieniłam. Na świeżo, gotowane smakują znakomicie, ale na drugi dzień, podsmażone na masełku - wyśmienicie :)

wtorek, 19 stycznia 2016

Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami

Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione 
i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. 

niedziela, 17 stycznia 2016

Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert

Tak się zastanawiałam, dlaczego ciasto francuskie tylko sporadycznie sama przygotowywałam. Teraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję.

Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. 
W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :)


czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto kokosowo migdałowe

Nie macie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. 
Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. 

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pizza "francuska" z kełbasą i camembert

Czasem trzeba coś bardzo szybkiego na obiad przygotować i się przy tym nie napracować, dlatego pizza na cieście francuskim jest idealna, łatwa, wręcz banalna. Wystarczy kilka smacznych składników na cieście poukładać, upiec i już można się nią zajadać. 


niedziela, 10 stycznia 2016

Rogaliki kokosowe

Małe rogaliki z nadzieniem kokosowym przygotowałam, a z tego przepisu aż 64 szt. otrzymałam. Nie za słodkie, trochę kokosanki mi przypominają i pomimo takiej ilości szybko znikają. Im są mniejsze tym fajniejsze. Polecam je przygotować, na pewno nie będziecie żałować. 


czwartek, 7 stycznia 2016

Rogale bakaliowe

40 rogali……. myślałam, że to dużo, ale…… były mniam i już nie mam L

Moje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają.

Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. 




poniedziałek, 4 stycznia 2016

Babeczki czekoladowe z pana cottą

Babeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone.


Kolorowe lizaczki biszkoptowe

Z ciasta biszkoptowego mini babeczki przygotowałam, które następnie w roztopionej czekoladzie maczałam. Na wierzch posypałam kolorowymi cukiereczkami, by dzieci mogły się cieszyć słodkimi babeczkami. Te z foremek sylikonowych na patyczki nadziałam i tak oto zabawne, oryginalne lizaczki uzyskałam. Można też babeczki w foremkach na pralinki upiec w piekarniku, polać czekoladą i dodać Delecty Decorada smakołyku. Są tak małe, że po jednym, dwóch kęsach znikają i dlatego dzieci je uwielbiają.  


sobota, 2 stycznia 2016

Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym

Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają.  To jeden z mich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. 

Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. 

Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami”

Większość twierdzi, że sernik najlepiej smakuje następnego dnia, jak jest mocno schłodzony, ale czasem  bywa tak, że na drugi dzień nie ma co kosztować :P Ale to chyba dobrze J przynajmniej wiem, że smakował J  Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto.
I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować  w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J