poniedziałek, 12 grudnia 2016

Świąteczne ciasteczka kakaowe

Święta kojarzą nam się z piernikami, wigilijnymi daniami, choinką pięknie
 ozdobioną i kolędą ulubioną.
 To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności. 
Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania. 
Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,
 ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję. 
Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie. 
Liczy się radość przy ich ozdabianiu i smak przy zjadaniu.
 Składniki: ponad 100 szt.
  • 250 g masła lub  margaryny,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 duże jajko,
  • 600 g mąki,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
ponadto:
  • mąka do podsypania,
  • białka,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • perełki dekoracyjne.

Przygotowanie:
Ciastka:
Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao.
W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy.
Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.
 Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie,
aż powstanie gładka plastyczna masa. 
Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość max. 5 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 - 10 min.  

Ważne!
Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą.
Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć.

Lukier:
Proporcje  1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. 



Smacznego✳✴✵✶✽❄❊♬♫🔔♥♥♡✼✳✲✻

Walczę o aparat Olympus E-PL8, ponieważ chciałabym móc robić piękne zdjęcia,
 żeby na ich widok ślinka ciekła. 
zBLOGowani.pl




4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)