czwartek, 22 grudnia 2016

Warzywna sałatka warstwowa, trochę nietypowa

Składniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki fajną kompozycję uzyskamy.
Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kapary czy ogórkach ją znajdziemy.
Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi.
Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.
 
Składniki:
  • 400 ml majonezu dekoracyjnego,
  • 100 – 150 g kaszy kuskus,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 3 łyżki kapary,
  • puszka cieciorki,
  • 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
  • ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona.
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie:
Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka,  gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (ok. 0,5 cm ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno:
Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili.
Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę.
Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna kosteczkę i dodajemy ją, tylko po obwodzie.
Całość wykańczamy ozdobnie majonezem i zieloną pietruszką. Dla wyostrzenia i podkreślenia smaku, na sam koniec dodajemy ziarenka marynowanego pieprzu zielonego, oraz kapary.

Rada: Sałatkę można podawać od razu, ale smaczniejsza będzie schłodzona w lodówce.
Sałatkę można przygotować w dużym szklanym naczyniu lub w kieliszkach do wina. 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)