piątek, 23 grudnia 2016

Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami

Ciasto piernikowe z dodatkami polecam serdecznie i przesyłam życzenia świąteczne.
Wszystkiego co najpiękniejsze, 
wszystkiego co najsmaczniejsze, 
wszystkiego czego sobie zamarzycie,
 żeby piękne było Wasze życie :) 


Składniki na okrągłą formę o średnicy 20 cm:
ciasto:
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru kryształ białego,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ½ płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • świeżo starta skórka z dużej pomarańczy,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 6 łyżek tartych orzechów laskowych,

polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,

ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • 1 łyżka kakao do podsypania,
  • czekolada biała,
  • perełki ozdobne.

Przygotowanie:
Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy.
Suche składniki: z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy, gałkę muszkatołową, oraz sodę.
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel.
Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki.
Miksujemy całość na najwyższych obrotach.
Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w 160°C ok. 80 min na dolnej półce. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.

Rada: żeby wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia.
Ciasto pozostawiamy do przestudzenia.
Polewa:
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. 
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji.
Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy.

Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej.
Ciasto można ozdobić np. choinkami z białej czekolady.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia robimy dowolne wzory. Można posypać kolorowymi perełkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)