piątek, 30 grudnia 2016

Mini roladki z polędwiczki

Mini roladki imprezowe, kilka 👀 chwil i gotowe,
 Polędwiczkę w plasterkach cienko rozbijamy, ser camembert, oliwki lub kapary dokładamy, które w roladki zwijamy i jajku, bułce obtaczamy. 💋
W oleju na złoty kolor wysmażamy i przekąskę już mamy. 
Ciepłe, zimne i tak smakują, a swoją wielkością zaskakują :) 💑👪
Mogą też być dodatkiem do dania głównego zastępując tradycyjnego schabowego :P💪



Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • ok. 120 g sera camembert np. z papryką,
  • kilka zielonych całych oliwek,
  • kilka ziaren kapary,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia.



Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, suszymy, czyścimy z błon i kroimy po skosie na plastry. 
Mięso układamy w odstępach na foli spożywczej i nią przykrywamy. 


Za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. Oprószamy solą (nie za dużo bo ser i dodatki są słone) i pieprzem.
Na każdym kawałku polędwiczki układamy niewielki kawałek sera, na którym układamy oliwkę, albo kapary.


Polędwiczki zwijamy jak  krokiety, zaczynamy od zgięcia krótszego boku, następnie do wewnątrz dłuższe boki i całość zwijamy. Dzięki temu ser będzie szczelnie zamknięty i nie wypłynie podczas smażenia.


Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na głębokim oleju po ok. 3 min z dwóch str. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Rada: najlepiej smażyć partiami w małym rondelku.
Temperaturę oleju sprawdzamy z pomocą długiej wykałaczki drewnianej. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany.



Roladki można podawać zarówno na gorąco jak i zimno. W całości lub przekrojone na połowę. Jeśli chcecie je przekroić to powinny być zimne, żeby ser się nie rozlał.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)