czwartek, 8 grudnia 2016

Domowe pralinki

Domowe pralinki są bardzo oryginalne, łatwe w przygotowaniu, a w smaku niepowtarzalne.
 Ja dużą ilość ich przygotowałam i w prezencie podarowałam. 
Są bardzo delikatne kremowe, o różnych kształtach i kolorowe. 
To dinozaury, misie, koniki bujane, serca, samochody, klocki do których słodkości zostały dodane.

 Składniki na ok 66 szt.:
  • 300 g gorzkiej czekolady masy kakaowej min. 64%,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30% ,
  • 80 g masła,
  • ponadto:
  • perełki, posypki do ozdabiania,
  • drobne wiórka kokosowe,
  • suszone owoce np., daktyle, papaja.

Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. 
Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. 
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.). Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, często mieszając. 

Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy ją silikonowe foremki.
Przed dodaniem dodatków czekoladę wyrównujemy przez podniesienie foremki i delikatnie uderzenie w stół (blat kuchenny).
Każdą pralinkę ozdabiamy perełkami, posypką, wiórkami kokosowymi lub dodajemy  pokrojone na mniejsze kawałki owoce.

Czekoladki wkładamy na noc do lodówki, potem wyjmujemy przez wypchnięcie z foremek i nasze niepowtarzalne czekoladki będą gotowe. 


:) ❤👄👀💗😃

6 komentarzy:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)