piątek, 23 grudnia 2016

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają.
Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite.



Składniki na ok. 34 szt.:

babeczki:
  • 6 łyżek kakao ciemnego,
  • 250 g masła, 
  • 4 jajka,
  • 500 g cukru kryształ białego,
  • 500 ml mleka,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 800 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

ponadto:
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • perełki i posypki cukrowe.




Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką.
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel.
Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach.
Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta).
Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min. 
Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.


Babeczki pozostawiamy do przestudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą babeczki i posypujemy kolorowymi posypkami i perełkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)