piątek, 4 listopada 2016

Risotto dyniowe na oleju rzepakowym

To takie trochę, risotto nietypowe, ale w smaku wyjątkowe. 
Z białego ryżu, z dodatkiem dzikiego je przygotowałam, które z dynią i czerwoną papryką skomponowałam.
 Hokkaido słodkiego smaku i delikatności dodała, a papryka chili ostrości nadała.
 Dynia i curry kolor ryżu pięknie zmieniły, a czerwona papryka i kiełki danie ożywiły.
30 min to czas, jaki z pewnością wystarczy do risotto przygotowania,
 a potem tylko jest czas przyjemnego smakowania.
 „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale dostarcza NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe".

Składniki 3 porcje:
  • ok. 250 g obranej i wydrążonej dyni Hokkaido,
  • 100 g cebuli białej,
  • 1 czerwona świeża papryka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim,
  • papryczka chili do smaku,
  • ok. 1 l bulionu drobiowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka curry,
  • ½ łyżeczki płaskiej cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka soli (do smaku),
  • świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła.

Przygotowanie:
Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec.
Pozostałą dynię kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5/1,5 cm).
Cebule kroimy w drobną kostkę.
Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie przypalona (czarna). Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.

 Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę,  dynię w kostce z dodatkiem cukru (ok. 4 min).
Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
Następnie dodajemy paprykę, chili, curry, tymianek i nadal podgrzewamy, często mieszamy, stopniowo dolewamy gorący bulion. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

Rada:
Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion.
Zanim dolejemy płynów, każde ziarenko powinno być otoczone warstewką tłuszczu. Bulion do risotta dodajemy stopniowo i ma być gorący. Dodanie masła sprawi, ze risotto będzie kremowe.

Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy.
Risotto podajemy z kiełkami.

Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić.
Czas przygotowania tego dania ok. 30 min.


 Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)