poniedziałek, 14 listopada 2016

Razowe pierogi z kiszką ziemniaczaną

Jeśli do rozdrobnionej kiszki ziemniaczanej Gzella niewielką ilość kiszonej kapusty dodamy, 
to ciekawy farsz na pierogi w kilka chwil uzyskamy. Ciasto zaś z mąki razowej i pszennej doda im oryginalności, a podane z smażonym boczkiem smakowitości.


Składniki ok. 30 szt.:

ciasto:
  • 150 g maki pszenno razowej,
  • 100 g maki pszennej,
  • 150 ml wody,
  • szczypta soli,
farsz:
  • 3 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
  • 50 g kiszonej kapusty (bez marchewki),
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 4 łyżki bulionu,
  • sól do smaku,

ponadto:
  • boczek surowy,
  • sól do gotowania.

Przygotowanie:
Ciasto na pierogi:
Z mąki, wody, z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodajemy mąki.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne.

Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :)

 
Farsz:
Kapustę bardzo drobno siekamy.
Z kiszki ściągamy jelito i rozgniatamy. Dodajemy kapustę, pieprz, bulion, sól do smaku i całość łączymy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz
 i sklejamy w dowolny sposób.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. jak smacznie, jak zdrowo, jak wierszykowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie się rymuje, lepiej też smakuje :) :) :)

      Usuń
  2. Ale pyszności, zjadłabym takie pierożki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie inne niż zwykłe, a farsz jest ekspresowy :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)