wtorek, 15 listopada 2016

Pasta z chili, pomidorków i kolendry

Ostra pasta z pomidorków cherry wyszła znakomicie i z chipsami tortilla smakuje wyśmienicie. 
Można ją do sosów, zup jako dodatek smakowy dodawać lub z makaronem podawać.
 Stopień ostrości sami wybieracie i papryką chili według siebie wyostrzacie :P   



 Składniki:

  • 500 g pomidorków cherry,
  • 2 papryki chili,
  • ½ główki czosnku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka cukru pudru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny do smaku,
  • garść świeżej kolendry.







Przygotowanie:
Pomidorki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki.
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obrane ząbki czosnku i go podsmażamy. 
Następnie dodajemy pomidorki, oczyszczoną z pestek paprykę i całość podsmażamy często mieszając.
Pomidorki powinny zmięknąć, miąższ oddzielić się od skórki, a nadmiar wody odparować.
Dodajemy cukier puder, pieprz, sól i listki kolendry, mieszamy i smażymy jeszcze 10 min, żeby smaki się połączyły. 
Odstawiamy do przestygnięcia, miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez gęste sito.


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)