poniedziałek, 21 listopada 2016

Makaron w sosie dyniowym (z pieczonych warzyw)

Wystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. 
Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy,
serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania.


Składniki:
  • 2 – 3 porcje makaronu  np.warkoczyk, świderki,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • ½ małej dyni,
  • 6 kolorowych słodkich mini papryczek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią,
  • świeży tymianek,
  • curry do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta mielonego pieprzu ziołowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • kubek bulionu (ok. 200 ml),
  • sezam czarny,
  • ser twardy np. grana padano.



Przygotowanie:
Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Marchewki kroimy na plasterki. Pokrojone warzywa oraz całe papryczki skrapiamy olejem i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy solą, przyprawą curry i igiełkami tymianku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15-20 min. Warzywa zmiękną i będą delikatnie złote, nie wolno ich za mocno spiec.
 Z papryczek odrywamy tylko ogonki, jeśli maja dużo pestek to je usuwamy.
Warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy bulionu, nie wszystko na raz, krem ma być gęsty. Całość przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealną kremowość, 
a jednocześnie oddzielimy skórki z warzyw.
Do przetartych warzyw dodajemy sól, pieprz ziołowy i czarny do smaku, oraz dodatkowo curry. 
Jeszcze raz całość miksujemy kilka sek.
Krem z dyni podajemy z ugotowanym na al dente makaronem, posypanym płatkami (lub startym) sera, tymiankiem, a dla kontrastu i smaku czarnym sezamem.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. bardzo ładnie podany,
    musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)