sobota, 26 listopada 2016

Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem

Kurcze ziołowe, na warzywach pieczone z pęczakiem podane, to z pewnością rodzinne smaczne danie. Przyprawy, zioła sami komponujemy i kurczaka nimi oklepujemy. 
Warzywa mieszamy, na nich kurczaka układamy. Wg sposobu pieczemy, w między czasie pęczak gotujemy, który na końcu z warzywami mieszamy i z pełnym aromatu kurczakiem zjadamy. Skórka kurczaka dzięki takiemu pieczeniu, idealnie chrupie na całości,
 a mięso nie traci swojej soczystości. 



Składniki:
  • 1 duży kurczak,

zioła i przyprawy do kurczaka:
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 duże liście laurowe,
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego całego,
  • 1 suszona mini papryczka chili,
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,

warzywa:
  • 1 duża marchew,
  • 3 białe cebule,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • ½ małego pora,
  • 2 garście jak najmniejszych brukselek,
  • 250 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • ½ główki cebuli,

ponadto:
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • ½ cytryny,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 100 ml wody,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak.

Przygotowanie:
Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi  łyżkami soli na ok. 1 godz.( można dodać kilka kostek lodu).

W tym czasie przygotowujemy mieszankę przypraw do kurczaka.

Zioła i przyprawy można razem zmielić w młynku do kawy lub przygotować w moździerzu. Pierwsze rozgniatamy pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu.

 Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc.

Kurczaka wyciągamy z worka, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy.


Do prostokątnej brytfanny do pieczenia (np. 30/25 cm) wkładamy pokrojone warzywa: cebule w ósemki, paprykę w na mniejsze części po długości, marchew w talarki i pora w paski lub krążki. Dodajemy obrane ząbki czosnku, pieczarki w całości i brukselkę (jeśli pieczarki i brukselka są duże można je przekroić na połowę).
Całość oprószamy solą, pieprzem, mieszamy, dodajemy duże gałązki rozmarynu. Wlewamy ok. 100 ml wody.
Na warzywach układamy kurczaka skórą do góry, którego dodatkowo posypujemy świeżymi igiełkami tymianku. Na wierzch układamy trawę cytrynową przekrojoną na połowę i dodatkowo delikatnie roztartą rękoma w celu wydobycia większej ilości aromatu.
Całego kurczaka przykrywamy folią aluminiową do pieczenia ( nie musi być szczelnie).

Kurczaka w warzywach wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C , po 15 min skręcamy do ok. 180°C i w takiej temp. pieczemy ok. 1 godz.
W połowie czasu pieczenia kurczaka po wierzchu smarujemy roztopionym masłem klarowanym za pomocą sylikonowego pędzla.
Następnie (po 1 godz i 15 min pieczenia) ściągamy folię, zwiększamy temp. do 200°C, smarujemy masłem i pieczemy na złoty kolor jeszcze ok. 15 min.

Kaszę jęczmienną pęczak gotujemy w wodzie bez soli i odcedzamy.

Kurczaka wyciągamy, do pojemniczka zlewany część powstałego sosu, a do upieczonych (powinny wyjść al dente) dodajemy pęczak, mieszamy i wstawiamy na kilka min do piekarnika.

Kurczaka podajemy z kaszą jęczmienną pęczak z warzywami.

Smacznego😊💗💚💜
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)