czwartek, 17 listopada 2016

Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną

Do wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną  Gzella dodałam    
i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. 
Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe.


Składniki na ok. 10 szt.:
farsz:
  • 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
  • 500 g białej kapusty,
  • 3 szt. białej cebuli (ok. 150 g),
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 szt.  świeżej peperoni czerwonej Habanero,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
naleśniki:
  • 2 szt. całych jaj,
  • 450 - 500 ml mleka,
  • 250 g mąki gryczanej,
  • ½ łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 2 szczypty kozieradki mielonej,
ponadto:
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Farsz:
Kapustę drobno szatkujemy,  a cebulę kroimy w kostkę.
W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku  roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą.
Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą).  Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia.

Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu.

Naleśniki:
Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.

Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta wpychamy do wewnątrz. Można je zwinąć po swojemu, jak na prostokątne krokiety.
Przygotowane naleśniki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
 Smacznego  :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)