niedziela, 6 listopada 2016

Portobello faszerowane mięsem na ostro smażone na oleju rzepakowym

Duże pieczarki czyli portobello wydrążyłam i piękne kapelusze garam masala oprószyłam. 
Farsz z cebuli, grzybów, mięsa wołowego przygotowałam, do którego tymianek
 i dużą ilość pieprzu, chili, bo na ostro! dodałam. 
Kapelusze na patelni wysmażyłam, a przed podaniem świeżych kiełek dołożyłam. 
To znakomita przystawka mięsno grzybowa, prosta i w smaku wyjątkowa. 
Można je również np. z kaszą, ziemniakami podawać i na obiad ze smakiem zajadać.
 „Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także odgrywa istotną rolę w diecie każdego człowieka - zawiera NNKT".


Składniki:


  • 6 szt. dużych pieczarek portobello,
  • 1 duża biała cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 250 g mięsa wołowego na tatar (lub mięsa bardzo drobno zmielonego),
  • świeża papryczka chili do smaku,
  • sól do smaku,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • olej rzepakowy do smażenia,
ponadto:
  • kiełki np.: rzodkiewki, brokuła.

Przygotowanie:
Pieczarki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i ściągamy skórkę (skórkę ściągamy, kiedy łatwo odchodzi, można ją zostawić). Wycinamy nóżki i wydrążamy środek, za pomocą łyżeczki, tak aby nie uszkodzić kapeluszy. Kapelusze wewnątrz oprószamy przyprawą garam masala.
Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane grzyby i całość wysmażamy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Dodajemy posiekaną chili i pozostawiamy do przestygnięcia.

Mięso doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy wysmażone pieczarki i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dodajemy tymianek, sól do smaku i ponownie mieszamy.
Mięso dzielimy na 6 części i wypełniamy nim kapelusze portobello.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość olej rzepakowy, tylko tyle, żeby natłuścić dno. Układamy kapelusze stroną nadzienia mięsnego i smażymy ok. 4 min.

Następnie posypujemy kapelusze garam masala  i odwracamy grzyby, smażymy kolejne 2 min.
Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywą i pozostawiamy na ogniu 3 - 4 min.

Faszerowane portobello podajemy z kiełkami.
Rada: najlepsza będzie duża patelnie gdzie zmieszczą się wszystkie kapelusze, a jeśli nie to smażymy grzyby patiami. Moje kapelusze miały średnicę ok. 7 cm, ale są i większe, wówczas mięsa wystarczy na mniejszą ich ilość, lub wystarczy przygotować większą porcję farszu.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)