poniedziałek, 7 listopada 2016

Drożdżowe babeczki z rodzynkami

Ciasto na babeczki jest proste wręcz banalne, a po upieczeniu jak dla mnie idealne. 
Składniki tylko miksujemy, rodzynki dodajemy, ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. 
Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone,
 dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone. 



Składniki na 12 szt.:
  • 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków,
  • 2 duże jaja,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C,
  • 100 g rodzynek sułtańskich,
  • 150 g domowego cukru waniliowego (patrz rada),
  • szczypta soli,
ponadto:
  • jajko,
  • cukier trzcinowy do posypania ciasta,
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.



Przygotowanie:
 Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka i 300 g mąki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.
Do ciasta dodajemy rodzynki wcześniej obtoczone w mące, mieszamy.
Dosypujemy pozostałą cześć mąki (150 g) i dokładnie mieszamy robotem z końcówką haka lub za pomocą dużej drewnianej łyżki. Ciasto ma być gładkie i klejące.

Foremki na babeczki natłuszczamy o obsypujemy mąką. Można użyć sylikonowych foremek, których nie trzeba smarować.

Ciasto za pomocą łyżek nakładamy do 12 foremek i pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Wierzch ciasta (tuż przed pieczeniem) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Babeczki pieczemy na złoty kolor ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły.




Rada: jak zrobić domowy cukier waniliowy?
 Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 - 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach.
Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie domowego cukru, wystarczy dodać cukier biały i ziarenka wanilii.


6 komentarzy:

  1. Cudne babeczki,myslisz,ze kruszonka by sie tutaj sprawdzila zamiast posypka z cukru.Bede piekla jutro i jetem ciekawa jak wyjda z kruszonka.Dam znac,pozdrawiam Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszonka pewnie tak, ale ta posypka cukrowa sprawia, że te babki fajnie smakują. Skórka fajnie chrupie i dodaje słodyczy. Posypka będzie się kruszyć, a tu wystarczy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub trzcinowym.
      Czekam na efekty :)

      Usuń
  2. w przepisie nie ma tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to bez masła topionego, nie ma żadnego tłuszczu ! tylko do wysmarowania formy :)

      Usuń
  3. Tak jak pisalam zrobilam babeczki wyszly PYSZNE zrobilam polowe z kruszonka ,a druga z posypka.Nie wiem ,ktore lepsze bo obie wersje pyszne.Bardzo dziekuje za przepis ,pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)