wtorek, 4 października 2016

PROZIAKI – kuchnia regionalna

Proziaki to rodzaj placuszków z mąki, kwaśnego lub zsiadłego mleka, sody i soli, 
dodaje się czasem jajek, ale jak kto woli :)
 Ja ciasto z jajkami przygotowałam, dzięki temu smak i lekko żółty kolor uzyskałam. 
To jeden z najbardziej charakterystycznych podkarpackich wypieków regionalnych, jakże prostych w przygotowaniu, a w smaku oryginalnych. Często na festynach, imprezach biesiadnych czy jarmarkach gospodynie na świeżo je wypiekają i z różnymi dodatkami polecają. Kształty mają różne są okrągłe, kwadratowe lub lekko podłużne, ale to ich zapach ,smak przyciąga każdego do skosztowania choćby jednego. Polecam je spróbować, nie będziecie żałować.




Składniki:
  • ok. 800 g mąki pszennej, 
  • 1 ½ łyżeczki sody, 
  • ½ litra zsiadłego mleka (kwaśnego mleka lub kefiru), 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki  cukru,
  • 2 wiejskie jajka,


ponadto:
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). 

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. 
Ciasto rolujemy na wałek i dzielimy na równe części (ok. 12 szt.). 
Z  każdego kawałka ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm.

Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. 

Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe.

Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec).

Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką.

Składniki:
  • bryndza,
  •  pieprz czarny świeżo mielony,
  • śmietana 18%.


Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu.




Smacznego :)

Sanocki Jarmark jest spadkobiercą tradycji odbywającego się do tej pory Jarmarku Ikon, to doskonała okazja dla turystów poznania bogatej kultury regionalnej.
Podczas jarmarku prezentują się liczni artyści i rzemieślnicy z Sanoka i Bieszczadów oraz całego Podkarpacia, w tym: 
garncarze, kowale, koronkarze, wytwórcy przedmiotów z drewna i wikliny itd.
 Jedną z atrakcji turystycznej są stragany pszczelarzy i sprzedawców wyrobów z wosku, wytwórców regionalnych serów, producentów zdrowej żywności oraz osób serwujących tradycyjne potrawy i wypieki.
Imprezie towarzyszą występy zespołów, koncerty, prezentacje okolicznych kół gospodyń wiejskich.




  Tradycyjne wypiekanie proziaków
  




noclegi
Kuchnia krajów słowiańskich 2016

8 komentarzy:

  1. Świetnie ten jarmark wygląda; szkoda, że mam za daleko...
    Proziaki kiedyś jadłam, ale dawno to było, oj dawno... Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja babcie robiła takie placuszki,,aż mi zapachniało,dawno nie jadłam,,oj dawno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pamiętam te babcine, na piecu robione, niezapomniany smak :)

      Usuń
  3. Koniecznie owalne! A czasami zamiast na suchej patelni smażone na sporej ilości oleju lub -lepiej-smalcu.Kilokalorii straszne ilości, ale jeszcze pyszniejsze!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O spróbuję kiedyś tak usmażyć :) czasem trzeba trochę więcej kalorii :P

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)