sobota, 29 października 2016

Daktylowe ciasteczka owsiane

Małe, chrupiące, ciasteczka owsiane w których suszone daktyle zostały schowane. 
Cukrem trzcinowym dodatkowo dosłodzone, na złoty kolor upieczone,
 swoich smakoszy już zyskały, bo częstując szybko poznikały.
Składniki na ok. 80 szt.:


  • 1 kostka masła (200 g), 
  • 500 g mąki tortowej typ. 450,
  • 4 duże jajka,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ płaskiej łyżeczki sody
  • 200 g płatków owsianych górskich,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 150 g suszonych daktyli.



Przygotowanie:
 Masło roztapiamy i studzimy.
Daktyle kroimy w drobne kawałki i obtaczamy w mące.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.

W dużej misce miksujemy jajka z cukrem na kogel-mogel.
Następnie dolewamy masła, miksujemy.
Wsypujemy połowę mąki i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy płatki owsiane, daktyle i mieszamy.
Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy za pomocą haka lub mieszamy dużą drewnianą łyżką.
Małą łyżeczką nabieramy ciasto, z nich formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.


Każdą z kulek delikatnie spłaszczamy na grubość ok. 1 cm.

Pieczemy porcjami ok. 10 – 12 min w temp. 185° - 190° (bez termoobiegu).

Rada: piekarniki różnie pieczą (zależy od wielkości) dlatego pod koniec pilnujemy, żeby ciastka nam się nie przypaliły.



Ciasteczka po upieczeniu przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Jak pięknie wyglądają! Z wielką chęcią spróbuję je zrobić. :) Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na uroczo małe - takie w sam raz jak na daktylowe ciasteczka w sumie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na jeden, dwa razy i ciasteczka nie ma, daktyle są drobno pokrojone wiec na pierwszy rzut oka wyglądają na rodzynki :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)