środa, 14 września 2016

Pieczone jabłka w cieście cynamonowym

 Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione. 
Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie. 
Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania :)






Składniki na keksówkę ok. 30/12 cm:
  • 4 średniej wielkości jabłka,
  • 4 duże jajka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
  • ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  •  bułka tarta do podsypania formy.




Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, nie  kroimy.

Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na kogel mogel, stopniowo dolewamy roztopionego, schłodzonego masła.
Cały czas miksując dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę.

Całość miksujemy na wysokich obrotach ok. 2 min, na gładką, jednolitą masę.
Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na niej jabłka, otworami do góry ( po długości, jedno koło drugiego).
Jabłka zalewamy ciastem.

Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic bo wyrośnie :)

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy ok. 40 min.
Wierzch gorącego ciasta, można posypać cukrem trzcinowym.




Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)