poniedziałek, 19 września 2016

Płaski chlebek z pieprzem zielonym

Ten chlebek ma kształt nietypowy, a smak wyjątkowy. 
Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, 
to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. 
Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna.



 


Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 550 g mąki pszennej typ 480,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 300 ml wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 30 g pieprzu zielonego marynowanego (ok. 3 płaskie łyżki),
  • 1 garść świeżej bazylii,
  • mąka do podsypania. 




Przygotowanie:
Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy.

Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pieprz, bazylię, mieszamy. Dodajemy pozostałą część mąki i zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich rolujemy na wałek o długości ok. 25 cm (nie muszą być jednakowe).

Podłużne ciasto układamy jedno koło drugiego, na blasze podsypanej mąką. Delikatnie spłaszczamy tak, aby się połączyły.
Ciasto nacinamy w kilku miejscach prostopadle do linii łączenia.

Pozostawiamy w temp. pokojowej do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Pieczemy w 185°C ok. 30 min.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)