piątek, 23 września 2016

Indyk po francusku - rolada

Ciasto francuskie marznie bo jest mocno schłodzone, mięso z indyka jest już zmielone, ser camembert w plasterki pokroić by się chciało, ale to jeszcze za mało!
 Oliwki nie chcą być już w całości, a musztarda i pieprz szaleją z ostrości. 
Jajko chce pozbyć się swojej skorupki, a czosnek swojej cieniutkiej łupki. 
Cebula z chęcią by się rozebrała i pokroić w kostkę by się dała.  
Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy.
Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy.




Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce),
  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 jajko,
  • 60 g sera camembert.





Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220°C.
Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno lub miksujemy za pomocą blendera.
Do mięsa dodajemy musztardę, oliwki, całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwijamy, wykładamy na nim mięso, które rozprowadzamy równomiernie pozostawiając wolne brzegi, od dłuższej strony ciasta.
Ser camembert kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości.
1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę.

Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto pieczemy 220°c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp.
 do 200°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min.
Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc w większe kawałki, lub po przestygnięciu w cieńsze plastry.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)