piątek, 9 września 2016

Francuskie mini roladki z kabanosami

Czasem gotowe produkty kupuję i z nich szybkie przekąski przygotowuję. Ciasto francuskie, kabanosy  tym razem zakupiłam, sera, pieprzu, jajko dołożyłam. 
W kilka chwil roladki z tych składników przygotowałam i w piekarniku wypiekałam. 
Roladki takie proste, fajnie ostre, czyli kabanosy w cieście francuskim schowane jako przekąska podawane. 





Składniki na 40 szt.:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
  • 100 g bardzo cienkich kabanosów amerykańskich,
  • garść startego sera np. bursztyn, grana padano,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • 1 małe jajko.




Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy, cała powierzchnię posypujemy pieprzem i startym serem.
Za pomocą nożyka do pizzy kroimy po długości na 5 równych pasków.
Pojedyncze kabanosy układamy na ciasto, przy krawędzi dłuższego boku na całej długości i zwijamy w rulon. 
Delikatnie spłaszczamy i kroimy na 8 równych części,  na mini roladki.

Roladki układamy stroną łączenia ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C i pieczemy ok. 15-20 min.

Francuskie mini roladki z kabanosami można podawać na ciepło po lekkim przestygnięciu lub na zimno.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Takie proste, a jakie pyszne! Super pomysł na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna przekąska na imprezę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej na imprezę, na jeden, dwa kęsy :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)