środa, 7 września 2016

Drożdżowe ciasto z pesto z rukoli i camembert

Pesto z rukoli  przygotowałam i tak sobie pomyślałam, czemu nie zrobić coś nietypowego
 i w smaku ciekawego.
Ciasto z dodatkiem pesto w mikserze wyrobiłam i z camembert połączyłam. 
Następnie do formy je przełożyłam, pozostałe pesto dołożyłam, 
które brzegiem ciasta przykryłam i do zimnego piekarnika włożyłam.
 Ciasto powoli się wypiekało i pod wpływem temperatury swoją objętość zmieniało.
 Wierzch przyrumienił się idealnie i ciasto wyszło niebanalnie.

Składniki:
pesto:
  • 50 g pestek dyni,
  • 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek,
  • 125 g świeżej rukoli,

ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 g mąki poznańskiej typ 500,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 jajka,
  • 125 g sera camembert z pieprzem,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki kopiaste pesto.

Przygotowanie:
pesto:
Pestki dyni miksujemy za pomocą blendera. Stopniowo dodajemy oliwki, rukolę i olej, całość blenderujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy z pomocą robota z końcówką haka. Na sam koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne i klejące.

Formę na tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał poza boki. 
Don formy wykładamy ciastem, następnie nakładamy pozostałe pesto zostawiając ok. 2 cm czystego ciasta po obwodzie.
Za pomocą widelca przykrywamy pesto ciastem czyli:
widelec wkładamy (na obwodzie) pomiędzy papier, a ciasto i zaciągamy je do środka na wzór sakiewki. 
Tą czynność wykonujemy na całym obwodzie.
Pesto nie musi być całkowicie przykryte.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min (nie przyśpieszamy temperatury nagrzewania piekarnika, ciasto powinno powoli się grzać, żeby zdążyło wyrosnąć).



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)