czwartek, 1 września 2016

Drożdżowe ciasto z gruszkami

Drożdżowe ciasto błyskawicznie się przygotowuje, bo wszystkie składniki tylko się miksuje. Cukier trzcinowy z mielonymi migdałami na patelni podgrzewamy i w nim gruszki obtaczamy. Ciasto do okrągłej formy przelewamy, na wierzchu gruszki układamy, pozostały cukier, migdały dodajemy i tak przygotowane ciasto 25 min pieczemy.  Życzę smacznego ciasta gruszkowego :)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm:
ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 2 małe jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki miodu płynnego np. lipowego,
  • 200 ml ciepłego mleka,
ponadto: 
  • ok. 5 małych gruszek,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2-3 łyżki tartych migdałów,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  •  mąka do obsypania formy.

Przygotowanie:
Pierwsze przygotowujemy gruszki w cukrze i migdałach.
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połowę po długości, wydrążamy środek z pestkami.

Na dużej patelni podgrzewamy cukier wymieszamy z migdałami i obtaczamy w nim gruszki. Odstawiamy do przestygnięcia.

W wysokim naczyniu rozpuszczamy drożdże w mleku, dodajemy pozostałe składniki na cisto i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i dowolnie układamy na nim gruszki wewnętrzną str. do góry.
Jeśli został nam cukier z migdałami to dodajemy go do otworów w gruszkach.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 25 min.

Rada: jest się nie śpieszymy to możemy cisto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30, ale nie jest to konieczne.
Smacznego J 

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, Twoje wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki świetny rym na początek :) A ciacho wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś staram się w kuchni czarować, a krótkie opisy rymować :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)