sobota, 3 września 2016

Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym

Mąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami 
w pyszne domowe pieczywo się zamieniają.
 Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać. 
Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy.
Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie.




Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 150 g mąki razowej typ 2000,
  • 300 g mąki pszennej typ 405,
  • 1 kopiasta łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 100 g siemienia lnianego,
  • 100 g otrębów orkiszowych prażonych,
  • ponadto mąka do podsypania.



Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

Formułujemy kulę, układamy ją na blasze od tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wierzchu wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią, wierzch nacinamy ostrym nożem.

Przykrywamy wilgotną bawełniana ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200°C ok. 30 min.



Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. uwielbiam zapach domowego pieczywa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda tylko,że nie mogę przywrócić smaku i zapachu pieczonego chleba w kaflowym piecu mojej babci :( ale i tak pięknie pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto nie spróbuje, ten nie skosztuje :) Zapraszam częściej :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)