poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Zapiekana kasza gryczana z zupie grzybowej i pieczarkami

Kasza jest surowa, zupa PROFi zaś gotowa, pieczarki podsmażone, razem połączone, pieprzem wyostrzone i w piekarniku zapieczone. Na końcu śmietanką podlane, serem żółtym posypane, pietruszką posypane i  z chipsami serowymi podane.

 Takie proste wykonanie, trochę dłuższe czekanie, ale potem zjadanie jest smakowo nagradzane. 

Do pudełeczka można zapakować, do plecaka schować, a w przerwie podczas wycieczki zasiąść do jedzenia

 i równocześnie rozkoszować się pięknem otoczenia.




Składniki na 3 porcje:
  • 1 opakowanie Zupy grzybowej z suszonych grzybów 450 g PROFi,
  • 200 g kaszy gryczanej palonej,
  • 100 g jak najmniejszych pieczarek,
  • pieprz zielony świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego,
  • 10 g startego sera Regio piatto,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • ½ łyżeczki masła klarownego,
  • szczypta soli,

ponadto:
  • 3 plasterki sera Regio piatto,
  • zielona pietruszka,
  • szczypiorek.


Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone pieczarki delikatnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli.
Kaszę gryczaną dzielimy na 3 części i przekładamy do żaroodpornych naczyń np. 17/12 cm (można przygotować w jednym niewielkim naczyniu).
Kaszę zalewamy zupą grzybową PROFi, dodajemy po kilka ziaren pieprzu marynowanego i mieszamy. Dodajemy podsmażone pieczarki i doprawiamy pieprzem zielonym.
Tak przygotowaną kaszę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min.
Do śmietanki dodajemy ok. 2 łyżki wody, mieszamy i polewamy nią kaszę, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Kasza powinna być miękka, a zupa i śmietanka całkowicie przez nią wchłonięta.
Plastry sera podsmażamy na suchej patelni, delikatnie ściągamy, skręcamy na chipsa.

Upieczoną kaszę w zupie grzybowej i pieczarkami posypujemy posiekaną zielona pietruszką, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy z chipsami serowymi.







Smacznego :)

http://profi.com.pl/
Wakacje z Profi

2 komentarze:

  1. uwielbiam połączenie kaszy gryczanej z grzybami. pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też smakowało, szybko, łatwo i pycha :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)