niedziela, 7 sierpnia 2016

Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami

Tort nie musi być na słodko podawany i masami przekładany.
 Tort nie musi być na specjalne okazje przygotowywany,  jako deser serwowany.
Taki tort na obiad zaskoczy każdego, a jego przygotowanie to nic trudnego!
Mój tort z kaszy gryczanej z serkiem kremowym z pesto o kolorze wyjątkowym, z kurkami rodzinie podałam
 i jego smakiem oraz wyglądem  ich oczarowałam.

Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm):
„ciasto gryczane” z kaszy i serka Apetina:
  • 150 g kaszy gryczanej palona,
  • 200 g kaszy gryczanej białej,
  • 2 jajka,
  • 125 g serka kremowego pomidory i bazylia Arla Apetina,
  • mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • 2 łyżki kapary,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 8 pomidorków koktajlowych,

pesto:
  • 100 g rukoli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika,
  • 20 g startego sera grana padano,
  • ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie sól do smaku,

ponadto:
  • 200 g kurek,
  • 1/2 trawy cytrynowej,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta do obsypania formy,
  • świeże listki bazylii.

Przygotowanie:
„Ciasto”:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
W dużej misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem serka kremowego. Dodajemy kapary, kaszę, bułkę tartą, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Ponownie mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do formy przekładamy przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą.
Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min.


Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu, za pomocą noża ściągamy obręcz tortownicy.

Pesto:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy.
Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy.
Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać.

Kurki:
Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone kurki, które podsmażamy do momentu odparowania wody.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

TORT:
Upieczony ciasto z kaszy smarujemy pesto z rukoli, dodajemy kurki, bazylię i gotowe.

Tort podajemy na gorąco, ale jeśli wcześniej zostanie przygotowane, wystarczy pokroić na porcje i podgrzać kilka min w piekarniku rozgrzanym do 200°C

Rada: pesto i kurki przygotowujemy w czasie pieczenia "ciasta gryczanego".







Smacznego :)


Twoja kuchnia ma to coś

4 komentarze:

  1. niebanalny przepis... bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie wymyśliłam i nawet wyszedł niebanalnie :*

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, staram się jak trochę urozmaicać zwykłe obiady :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)