środa, 17 sierpnia 2016

Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym

Ruskie pierogi moje ulubione, a jeśli samemu są ulepione, to najbardziej smakują i niewiele kosztują. 

Wiadomo, że pracy i czasu wymagają, ale po ugotowaniu szybko z talerza znikają. 

Ciasto na jogurcie naturalnym 0% przygotowałam i dzięki temu lekkie, elastyczne uzyskałam. 

Ziemniaki z serem białym 0% połączyłam i pieprzem wyostrzyłam. Pieprz zielony nadał świeżego, ziołowego aromatu i bardzo fajnego smaku. 

Pierogi na dwa sposoby ulepiłam, a dzieciom malutkie, na jeden kęs zrobiłam, które znikały jak szalone i dlatego zdjęcia ich nie są zrobione :) CHYBA MUSIAŁY SMAKOWAĆ :p



Składniki:    ok. 8 porcji.
ciasto:
  • 450 g maki poznańskiej typ 500,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%,
  • 150 - 200 ml letniej wody,
  • szczypta soli,

farsz:
  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 250 g twarogu wielskiego lekkiego 0%,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 50 g masła,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego,

ponadto:
  • masło do polania,
  • mąka do podsypania ciasta,
  • pieprz zielony świeżo mielony.

Przygotowanie:
Ciasto na pierogi:
Z mąki, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto.
W razie potrzeby dodajemy mąki.
Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min będzie bardziej elastyczne.
Rada: do dużej miski wsypujemy połowę maki, dodajemy jogurt, sól, wodę i całość miksujemy robotem ręcznym z końcówką haka do mieszania. Stopniowo dosypujemy mąki i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręcznie. To takie szybsze wyrabiania ciasta jeśli nie mamy robota, który sam za nas to zrobi :)

Farsz:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki ugniatamy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru.
 Pod koniec dodajemy sól i pieprz – czarny i zielony.

Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak aby farsz był wyrazisty.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz
 i sklejamy w dowolny sposób.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym.


 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł z tym dodaniem jogurtu do ciasta, nigdy tak nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest miękkie, delikatne i łatwo się skleja :) Warto spróbować może akurat przypadnie do gustu :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)