niedziela, 7 sierpnia 2016

Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem

Niby zwykłe pierożki, a jednak inaczej wyglądają i ciekawy sezonowy smak mają,

 bo bób krótko u nas króluje, więc dlatego tak dobrze smakuje.
 Z bobu smaczny farsz do ciasta zrobiłam, kiedy z serkiem i zieloną pietruszką go połączyłam. Masło zaś z trawą cytrynową i papryczkami podgrzałam i nim pierożki polałam.

Pierożki wyszły delikatne i kremowe, a dzięki omaście ostre - wyjątkowe.

Składniki:

farsz:
  • 250 czerwonego bobu,
  • 200 g sera typu śródziemnomorskiego Arla Apetina z ziołami prowansalskimi, 
  • 20 g listków zielonej pietruszki (pęczek),
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ciasto:
  • 200 g mąki poznańskiej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • woda,
ponadto:
  • masło,
  • trawa cytrynowa,
  • świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej.





Przygotowanie:
Farsz:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została całkowicie zmiksowana.)
Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy. Farsz wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto:
Do mąki dodajemy żółtka, sól i stopniowo dolewając wody zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy do miseczki i przykrywamy ciepłym talerzykiem na ok. 15 min.

Pierożki:
Ciasto (porcjami) rozwałkowujemy ( podsypujemy mąką) i za pomocą szerokiej szklanki wycinamy krążki. 
Na każdy krążek nakładamy po niecałej łyżeczce farszu, sklejamy przez dwa dociśnięcia, na krzyż. 

Pierożki układamy na wysmarowanym olejem koszyku i gotujemy na parze, pod przykryciem ok. 4 min. (Koszyki stawiamy na garnku z gotującą się wodą, szczelnie przykrywamy.)
Pierożki gotujemy partiami i należy pamiętać, żeby układać je sklejeniem do góry, żeby farsz nam nie wypłyną.

Masło roztapiamy na patelni z dodatkiem przekrojonej po długości trawy cytrynowej i posiekanej drobniutko papryki peperoni.

Pierożki podajemy z ostrym masłem o nucie cytrynowej.



Smacznego :)
Twoja kuchnia ma to coś

2 komentarze:

  1. wyglądają uroczo :)
    Uwielbiam bób, więc to coś w sam raz dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)