piątek, 19 sierpnia 2016

Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami

 Dzień słoneczny - wymarzony, grill rozpalony, więc mięso i warzywa się grillują, a potem na talerzach lądują. Zostaje tylko zjadanie i wspólne biesiadowanie. 


Składniki:

  • 4 porcje mięsa wołowego rostbef o grubości ok. 2 -3 cm,
  • 6 szt. średniej wielkości ziemniaków,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • 8 szt. małych czerwonych cebulek,
  • 4 szt. młodej pietruszki (korzeń),
  • 2 szt. czerwonego buraka,
  • sok z cytryny,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
  • olej rzepakowy,
  • suszony czosnek mielony do smaku,
  • papryka mielona słodka do smaku,
  • 4 gałązki zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Mięso myjemy i suszymy.
Kukurydzę, kroimy na 4 plastry o długości ok. 4 cm.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy.
Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy.
Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki w cieńsze). Buraki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą.

Warzywa grillujemy, ziemniaki i buraki mają być chrupiące, a pozostałe soczyste.
Rostbef przed grillowaniem powinien mieć temp. ok. 70°C, czyli wyciągamy go z lodówki 30 min wcześniej.
Mięso grillujemy ok. 4 min z każdej strony, czas jednak zależy od tego jakie lubimy mięso, krwiste czy dobrze wysmażone. Na sam koniec doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą. Zawijamy na chwilę w folię aluminiową, żeby mięso odpoczęło.

Rostbef zawijamy w cukinię, podajemy z cebulkami, kukurydzą, pietruszką, chipsami z buraka i talarkami z ziemniaków. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)