poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Grillowane placki z pasztetem

Kiedy na wycieczkę się wybieracie to swoje przekąski ulubione zabieracie. 
Takie które szybko się przygotowują, a jednocześnie oryginalnie smakują. 
Ja cisto z mąki pszennej wyrobiłam, nadzieniem z pasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. 
Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam.
Takie placki na gorąco są genialne, ale na zimno również smakują idealnie.


 
Składniki:
ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 550,
  • szczypta soli,
  • woda,
  • mąka do podsypania,

farsz:
  • Wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami 131 g PROFi,
  • pieprz zielony marynowany,
  • kapary.

Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.

Ciasto dzielimy na ok. 8 części. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. 
Rada: placki podsypujemy mąką.
Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie.
Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią aluminiową.




Wakacje z Profi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)