wtorek, 2 sierpnia 2016

Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą

Makaron pierwsze gotujemy i w tym czasie za krojenie warzyw się bierzemy. Papryki kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy 
i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy.


Składniki:
  • 1 garść makaronu fusilli,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej,
  • 1 łyżka płatków czosnku,
  • 2 łyżeczki ziół tajskich,
  • świeże listki bazylii tajskiej,
  • pieprz do smaku, 
  • sól do smaku.



Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę.
Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 
Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą.
Makaron z warzywami podajemy z świeżą bazylią, całość posypujemy jeszcze przyprawą tajską.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)