czwartek, 11 sierpnia 2016

Farfalle z ziołami i sałatą lodową

Makaron z ziołami i sałatą lodową ( wszystko z domowego ogródka) 
to danie ekspresowe i myślę, że nietypowe.
 Zioła często do dań z makaronem są dodawane, ale z sałatą lodową podsmażane, smakiem zaskoczą z pewnością, a jego przygotowanie łatwością.
 Czas dania to tylko czas makaronu gotowania i 2 min podgrzewania. 





Składniki:
  • 100 g makaronu farfalle,
  • garść listków świeżej mięty,
  • garść listków świeżej pietruszki,
  • pęczek świeżego cienkiego szczypiorku,
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem.
  • 4 liście sałaty lodowej,
  • 3 -4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.



Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę kroimy w wiórka, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, szczypiorek, pietruszkę i mięte siekamy (kilka listków zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, dodajemy makaron,  szczypiorek, miętę, sałatę, pietruszkę, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy max 2 min.
Makaron podajemy z listkami mięty i pietruszki, które nie zostały pokrojone.

2 komentarze:

  1. Z dodatkiem sałaty lodowej się jeszcze nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem trzeba w kuchni zaryzykować, a delikatnie podsmażona sałata fajnie smakuje :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)