środa, 13 lipca 2016

Ziołowe grillowane warzywa

Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły.  Danie z grilla kolorowe i bardzo zdrowe. Kiedy je podałam to kolejne zamówienie na nie miałam, bo nie dość że od tradycyjnego grillowania zrezygnowałam, to w smakach przypraw ich rozkochałam.

 Składniki:

  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw  zioła tajskie,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła toskańskie,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki zielonej,
  • garść pomidorków daktylowych,
  • 2 -3 średnie marchewki,
  • 1 mała cukinia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso,
  • świeża bazylia tajska.

Przygotowanie:
Obrana marchew kroimy w cienkie plasterki za pomocą nożyka (obieraczki) do warzyw.
Papryki kroimy w paski, a cukinię w słupki.
Wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) łączymy ze sobą skrapiamy olejem i doprawiamy mieszankami przypraw  (zioła tajskie, toskańskie), sola i pieprzem.
Warzywa przekładamy do dużej foremki aluminiowej, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Od czasu do czasu mieszamy.
Pomidorki grillujemy bezpośrednio na rożnie i dodajemy do warzyw.  Całość podajemy ze świeżymi listkami bazylii tajskiej.

 Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)