środa, 27 lipca 2016

Spaghetti z cukinii z kurkami smażonymi z trawą cytrynowa

Kurki do przygotowania pysznych dań zapraszają, bo mało czasu swojego mają, sezonowo się tyko  pokazują
 i swoim smakiem nas oczarowują.
 Dlatego z młodą cukinią je przygotowałam i w kilka chwil szybki obiad już miałam. 

Składniki na 2- 3 porcje:
  • 200 g kurek,
  • 200 g młodej cukinii,
  •  trawa cytrynowa (1/2 przecięta po długości),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • mieszanka suszonych chili świeżo mielona do smaku,
  • garść świeżej zielonej pietruszki,
  •  twardy żółty ser np. grana padano do posypania.

Przygotowanie:
Cukinię kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami.
Na dużej patelni roztapiamy masło z trawą cytrynową, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda.
Do kurek dodajemy cukinię, całość doprawiamy pieprzem, chili, solą, delikatnie mieszamy i podgrzewamy
 ok. 2 min (cukinia powinna być al dente).  Na sam koniec dodajemy  drobno posiekaną pietruszkę.
Spaghetti z cukinii z kurkami podajemy z drobno startym serem.
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Fajne, lekkie danie! Szkoda,ze sezon na kurki tak krótko trwa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby były cały rok, to by nam tak nie smakowały :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)