czwartek, 14 lipca 2016

Spaghetti w pesto z rukoli i kwiatkami bazylii

 Czasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron w pesto
 z rukoli zmieszany do którego kwiatki bazylii i ser został dodany . 
Makaron się gotuje, pesto się miksuje, następnie mieszamy, ser, pieprz marynowany dokładamy, kwiatkami ozdabiamy i już gotowe danie mamy. 

Składniki:
pesto:
  • garść rukoli,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 100 ml oleju rzepakowego,

ponadto:
  • 150 g makaronu spaghetti,
  • kwiatki bazylii czerwonej i tajskiej,
  • płatki sera grana padano,
  • pieprz zielony marynowany,
  • sól do gotowania makaronu.

Przygotowanie:
Pesto:
Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, wlewamy olej rzepakowy i miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem.
Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii, płatkami sera i kilkoma ziarnami pieprzu.

Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)