niedziela, 17 lipca 2016

Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką

Kurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam

 i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch  roztrzepanym jajkiem

 z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. 

Takie francuskie  z kurkami smakołyki na ciepło można podawać lub na zimno sobie zajadać. 

To jest szybka przekąska grzybowa i myślę, że warto ją spróbować. 


Składniki na 10 szt.:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ok. 25 szt.  całych zielonych oliwek bez pestek,
  • 100 g świeżych kurek,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  •  suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 małe jajko,
  • 2 łyżki drobno startego sera bursztyn.

Przygotowanie:
Kurki czyścimy, kroimy w drobne kawałeczki i podsmażamy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy sos Worcester i chwilę podsmażamy (do odparowania). Pozostawiamy do przestygnięcia.

Oliwki i pietruszkę miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem pieprzu i papryczki chili.
Jajko roztrzepujemy dokładnie i mieszamy z serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Jak już wszystkie składniki są przygotowane, można wyciągnąć ciasto z lodówki.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). 
Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy.
Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy.
Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej.
Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem.
Pieczemy  ok. 15 min w 180°C, na złoty kolor.
Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka.

Ciasto bardzo luźno zwijamy, a inna propozycja to złożenie ciasta w trójkąt. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kurki :D kurki i szparagi o tej porze roku to moje top:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oprócz pieczarek, które można jeść cały rok, kurki u mnie są tak samo na pierwszym miejscu jako grzyby sezonowe.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)