niedziela, 3 lipca 2016

Grillowany kurczak z cukinią i ziemniakami

Filety z kurczaka marynatą musztardową zamarynowałam, następnie cienkie plastry cukinii do nich dodałam. Ziemniaczki dobrze doprawiłam i grilla rozpaliłam. Wszystko w folię aluminiową schowałam i spokojnie czekałam, aż filety będą ozłocone, a ziemniaczki dobrze upieczone.
Całość posiekaną młodą cebulką ze szczypiorkiem posypałam i smaczny obiad gotowy miałam. 




Składniki:
marynata:
  • 2 łyżki musztardy miodowej Dijon ,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól do smaku,

ponadto:
  • 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 mała cukinia,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony,
  • ok. 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • świeży lubczyk,
  • młoda cebulka ze szczypiorkiem,
  • 1 główka czosnku.

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy obrany czosnek i liście lubczyku. Całość dokładnie mieszamy.
Ziemniaki po kilka sztuk układamy na foli aluminiowej i szczelnie zawijamy w folię.
Układamy na rożnie i grillujemy ok. 30 -40 min w zależności od wielkości ziemniaków.

Marynata: musztardę mieszamy z olejem, pieprzem ziołowym i dodajemy sól do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na ok. 15 min.

Cukinię kroimy w cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt.
Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa ok. 15 – 25  min na złoty kolor.

Kurczaka kroimy na grube plastry, podajemy z ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem z 

cebulką.

To my! Młode kartofelki 2016

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)