czwartek, 28 lipca 2016

Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. 

Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna),
  • 200 g mąki chlebowej typ 1100,
  • 100 g mąki pszennej typ 405,
  • 1 kopiasta łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 100 g smalcu z czosnkiem (Tarczyński 
w słoiczku),
  • 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 10 szt. całych zielonych oliwek.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. 
Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki.
Dodajemy posiekane drobno oliwki i zagniatamy, formułujemy kulę, obtaczamy w mace, układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto na wierzchu nacinamy ostrym nożem.

Rada: żeby ciasto ładnie uformować wystarczy dłonie zwilżyć wodą, a nie będzie się przyklejało.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200°C ok. 35 min.


Rada: szukajcie smalcu z dużą ilością czosnku lub cebulki. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)