czwartek, 9 czerwca 2016

Zielone pierożki z pasztetem i kaparami

Ciasto na pierożki ze szpinakiem przygotowałam i małe krążki powycinałam.

Pasztetem dworskim je wypełniłam, kapary dodałam i ciasto skleiłam. 
Gdy je ugotowałam to masełkiem polałam, tymianku, pieprzu i kiełków brokuł dodałam. 
Takie pierożki  z pasztetem smakują genialnie i wyglądają niebanalnie.


Składniki:
ciasto:

  • 1 jajko,
  • 250 g maki pszennej typ 500,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 50 g świeżego szpinaku (dwie garście),
ponadto:

  • 260 g pasztetu dworskiego,
  • 50 g kiełków z brokułów,
  • ziarenka kapary,
  • masło klarowane,
  • świeży tymianek,
  • pieprz zielony świeżo zmielony do smaku,
  • sól do wody,
  • mąka do podsypania ciasta.
Przygotowanie:
Szpinak miksujemy blenderem z olejem rzepakowym.
Mąkę, sól, 100 ml letniej wody łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. 
Następnie dodajemy szpinak, zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite gładkie ciasto w kolorze zielonym. W razie potrzeby dodajemy mąki.
Z ciasta formułujemy kulę przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 15 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.

Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem,  żeby był miękki.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min.
Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy posiekanym Tymiankiem.  Podajemy z kaparami i kiełkami z brokułów .

Smacznego :)



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)