sobota, 11 czerwca 2016

Zapiekane bataty z boczkiem

Starte słodkie ziemniaki czyli baty z mąką, jajem wymieszałam, przyprawy i posiekany szczypiorek do nich dodałam. Formę na tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam. 
Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam. 
Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe.


Składniki:
  • 450 g batatów (ok. 2 szt.)
  • 1 biała cebula,
  • 300 g surowego boczku,
  • szczypta cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy smakowy - papryka ostra, pomidory i bazylia,
  • pęczek szczypiorku,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku.
  • serek kremowy o smaku - pomidory i bazylia.

Przygotowanie:
Bataty obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane, lub miksujemy bardzo drobno za pomocą robota. 
Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę, szczyptę cukru i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i mieszamy z masą ziemniaczaną.
Formę na tarte smarujemy olejem, dno wykładamy boczkiem pokrojonym na plastry, doprawiamy pieprzem, chili i przykrywamy masą z batatów. Wierzch smarujemy olejem i nakłuwamy widelcem.
Całość pieczemy ok. 70 min w 180°C .
Bataty z boczkiem najlepiej smakują w połączeniu z smakowym serkiem kremowym.

Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Pierwsze jemy oczami, więc taki talerz z pewnością sprawi, że danie lepiej będzie się prezentowało nie zapominając o jego smaku.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)