środa, 29 czerwca 2016

Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem

Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. 
Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, 
 a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. 
 Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom w smaku oryginalne i wyjątkowe. 

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 por,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego,
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 50 ml wody,
  • sól do smaku,
  • 1 świeży brokuł,
  • 250 g ryżu pełnoziarnistego,
  • świeża bazylia czerwona,
  • czarnuszka do posypania.



Przygotowanie:
Kurczak:
Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową i szczyptę soli. Tą mieszanką nacieramy filety.
 W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Dodajemy pokrojonego w plasterki pora, mieszamy, wlewamy max 50 ml  gorącej wody i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 min.

Świeży brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, które układamy na wierzch kurczaka, przykrywamy pokrywką i całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Brokuły powinny być al dente. Całość doprawiamy do smaku wg uznania, pieprzem, solą.
W tym czasie gotujemy ryż bez soli wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody,
odcedzamy.

Kiedy mięso będzie gotowe, powstałym wywarem zalewamy ryż i całość zagotowujemy lub pozostawiamy pod przykryciem, smaki wówczas się zmieszają. 


Kurczaka podajemy z ryżem, duszonymi porami, brokułami, a całości nadajemy delikatnego korzenno- słodkawego smaku bazylią czerwoną, a czarnuszką kontrastu i chrupkości. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)