środa, 22 czerwca 2016

Pizza z grilla z camembert i szynką dojrzewającą

Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto  zmieniłam. 
Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach  pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie.
Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. 
Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.
Składniki:
ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 1100,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,

pozostałe składniki:
  • 250 g sera camembert okrągłego,
  • ok. 12 całych zielonych oliwek,
  • 100 g szynki dojrzewającej,
  • kilka szt. pomidorków cherry,
  • 1 łyżka sosu chili,
  • 4-6 łyżek ketchupu łagodnego,
  • 15 g startego sera grana padano,
  • młode cebulki ze szczypiorkiem,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką
 i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). 
Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy  na kamień do pieczenia,  powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki).


Ser camembert kroimy na ok 16 trójkącików, które układamy w równych odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zaginamy do środka i dociskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Ketchup mieszamy z sosem chili. Smarujemy nim środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki.

Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.
Kilka min (ok.2-5 min)przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę.
Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.

Rada: szynkę dojrzewającą można dodać po upieczeniu pizzy, nie trzeba jej zapiekać i tak zrobi się ciepła,
a jej smak pozostanie.

Smacznego :)  
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

2 komentarze:

  1. Świetna pizza, super ma te brzegi z tym serkiem. Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a ser camembert fajnie się z trójkącików wylewa na pizzę :) polecam i pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)