poniedziałek, 6 czerwca 2016

Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią

Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia na grillu przygotowane 
 chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane. 
Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.  
Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam.

Składniki:
marynata:
  • 1 mała papryka czerwona,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina,
  • 2 łyżki wody niegazowanej,


ponadto:
  • 10 szt. podudzi z kurczaka,
  • ziemniaki,
  • młoda cukinia,
  • 1 łyżeczka rozmaryny suszonego,
  • 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego.


Przygotowanie:
Marynata:
Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy.
Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.
Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą).
(ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie)
Dodaj napis
Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem.
Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy z dwóch stron, pod koniec smarujemy słodkim olejem i pozostawiamy do przyrumienienie.
Cukinię kroimy w grubsze plastry i grillujemy z dwóch str., tak aby miąższ był gorący 
i soczysty.

Paprykowe podudzia podajemy z talarkami i cukinią.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)