poniedziałek, 13 czerwca 2016

Chleb pszenno razowy z świeżym rozmarynem

 Chlebek, smaczny, zdrowy - rozmarynowy. 

Ciasto mąki razowej i pszennej przygotowane do którego płatki żytnie błyskawiczne, zostały dodane. Rozmaryn nadał smaku nietypowego, jak dla mnie bardzo smacznego.

Składniki na podłużna formę ok. 24 cm:
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 g mąki razowej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g płatków żytnich błyskawicznych,
  • 250 ml wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
 ponadto:
  • olej do natłuszczenia formy,
  • płatki do podsypania.


Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w cieplej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki, sól, rozmaryn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę razową i wyrabiamy ciasto, które będzie elastyczne, ale klejące.

Formę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami.
Wyrobione ciasto przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i delikatnie nacinamy nożem.
Rada: żeby ciasto ładnie uformować wystarczy dłonie zwilżyć wodą, a nie będzie się przyklejało.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepły miejsce do wyrośnięcia.


Pieczemy w 200°C ok. 40 min.


4 komentarze:

  1. na co dzień chleb kupuję bardzo rzadko ,ale takiego domowego to nigdy nie odmówię <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię pieczony, ale czasem z braku czasu do piekarni zaglądam :)

      Usuń
  2. Ależ nabrałam ochoty na świeże, domowe pieczywo :) Uwielbiam wersję pełnoziarnistą i piekę tylko taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę różnie, przeważnie z mąki którą mam w zapasie :) ale wolę właśnie takie ciemnie pieczywo :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)