wtorek, 10 maja 2016

Tort kuskus z golonką, groszkiem pod pesto na bazie oleju rzepakowego i rukoli

Czy można danie w 10 min przygotować, a potem się w nim rozsmakować?
Pierwsze składniki przygotowujemy, w czajniku wodę zagotowujemy, kuskus z koperkiem mieszamy, wrzątkiem na 5 min zalewamy, groszek również w gorącej wodzie parzymy, a w tym czasie pesto z rukoli robimy. Pozostaje tylko warstwami, kuskus połączyć z innymi składnikami. Tort ten z pewnością do deserów nie zaliczymy, na pewno nim się nie przesłodzimy, bo nie dość, że jest ekspresowy, to jest bardzo zdrowy.
Słodkiego tortu nie da się zjeść na raz całego, ale tego mojego, należy w całości zjadać i nawet jeszcze jedną porcję dokładać.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania smacznych i zdrowych dań".

Składniki:
pesto:
·                  3 garście rukoli,
·                  50 g pestek słonecznika (4 łyżki),
·                  100 ml oleju rzepakowego,
·                  3 łyżeczki soku z cytryny,
·                  2 łyżki pestek z słonecznika,
·                  10 zielonych oliwek,
·                  sól himalajska do smaku,
·                   pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto na 1 porcję:
·                  50 g golonki wieprzowej ze słoja,
·                  4 łyżki ziaren kuskus Cenos,
·                  1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku (lub suszonego),
·                  sól do smaku,
·                  2 łyżki mrożonego groszku,
·                  kilka listków świeżej rukoli,
·                  papryczka czereśniowa marynowana,
·                  duże kapary.
Przygotowanie:
Kuskus mieszamy z koperkiem i szczyptą soli, zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy). Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.

Groszek zalewamy wrzącą wodą na 5 min i odcedzamy.

W tym czasie przygotowujemy pesto:
Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, oliwki i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus, groszek, kuskus, golonkę podzieloną na mniejsze kawałki i ponownie kuskus. Na samą górę nakładamy pesto, a na sam środek dodajemy golonkę, kilka listków rukoli, papryczkę i duże kapary.

Rada: każdą z warstw dociskamy, żeby po wyciągnięciu z foremki całość się nie rozpadła.


Smacznego :)
Pokochaj Olej Rzepakowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)