piątek, 6 maja 2016

Tarta ze szparagami, serkiem w masie szpinakowo jajecznej

Szparagi w tarcie pięknie wyglądają, bo cudowny kolor zielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują.
 Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. 
Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca.


Składniki:
ciasto na tarte o średnicy 30 cm:
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 100 g zimnego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody,
  • mąka do podsypania,
ponadto:
  • 1 opakowanie serka miękkiego solankowego 180 g,
  • garść zielonych szparagów (ok. 300 g jak najcieńszych),
  • garść świeżego szpinaku,
  • 3 jaja,
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18%,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu,
5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Szparagi:
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią).
Zalewamy je bardzo zimną wodą i pozostawiamy na ok. 10 min lub chłodzimy 4 min w zamrażalniku.
Następnie zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i łyżeczki soli, gotujemy 2-3 min w zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, przekładamy na ręcznik papierowy do wysuszenia. Tak przygotowane szparagi będą miały ładny kolor i będą chrupiące.

Rada: szparagi wkładamy do rondelka tak, żeby gółki wystawały, one są bardzo delikatne i nie muszą być sparzone.

Masa:
Szpinak płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do jajek dodajemy śmietanę, pieprz, szczyptę soli, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak i całość dokładnie mieszamy (można zmiksować).
Na przestudzone ciasto przelewamy masę jajeczno szpinakową, układamy szparagi, jeden koło drugiego i dodajemy pokrojony w kostkę serek.
Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. i pieczemy ok. 20 -25 min.

Rada: wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, pod koniec go zdejmujemy.

Przed podaniem, na wierz tarty dodajemy świeży tymianek. Smakuje zarówno na gorąco jak i zimno. 

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. jak zielono <3 pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie smaków, uwielbiam szparagi i szpinak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do próbowania moich przepisów :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)