czwartek, 12 maja 2016

Szparagi z wędzonym łososiem i serem

Danie to jest ekspresowe, wystarczy 10 min i już jest gotowe. Składniki kolorami kontrastują i wspólnie bardzo dobrze smakują. 
Soli tylko szczypty używamy bo przecież musztardę słoną mamy, a i serek jest dobrze doprawiony, słony i z ziołami połączony. 


Składniki na 2 porcje:
  • 2 garście zielonych szparagów,
  • 100 g serka białego miękkiego solankowego z ziołami 180 g,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g wędzonego filetu z łososia norweskiego,
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • świeży tymianek,
  • kiełki: słonecznika, buraka,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.


Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy
w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).

Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. 

Dodajemy w  jednej linii szparagi i podgrzewamy 2-3 min, mają być al dente.
Na koniec dodajemy musztardę, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy świeżymi igiełkami tymianku.
Ser kroimy w drobną kostkę.

Szparagi podajemy z łososiem serem i dodajemy kiełki.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)