niedziela, 29 maja 2016

Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi

Filet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. 
Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne.



Składniki:
  • 3 filety z kurczaka,
  • garść zielonych szparagów,
  • 1 papryka słodka spiczasta,
  • garść świeżych listków mięty,
  • garść świeżych listków bazylii tajskiej,
  • olej rzepakowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • kilka szt. młodych ziemniaków.




Przygotowanie:
100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min.
Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią.
Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron.

Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z każdej str. pod  koniec doprawiamy solą.
Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).

Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu.

Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Filet z kurczaka podajemy ze szparagami i talarkami z młodych ziemniaków.




Smacznego :)




GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)