wtorek, 24 maja 2016

Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami

Filet z kurczaka pesto z rukoli nadziałam do którego jeszcze serek kremowy o smaku pesto i rukoli dodałam. Całość w folię aluminiową schowałam i na kształt walca uformowałam. Ziemniaki w oleju z solą, pieprzem obtoczyłam, świeżego lubczyku dołożyłam, w folię zawinęłam i za grillowanie się wzięłam. Pod koniec szparagi i pomidorki na grill dodałam i po kilku minutach gotowe już  miałam.
Roladki wyszły wyjątkowe, delikatne i kremowe, które z warzywami podałam i z rodziną się grillowanym daniem zajadałam. 

Składniki na 3-4 porcje:
pesto:
  • 100 g świeżej rukoli,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 50 ml oleju rzepakowego,

ponadto:
  • 100 g serka kremowego pesto i rukola,
  • ok. 500 kg młodych ziemniaków,
  • 3 gałązki pomidorków cherry,
  • garść świeżych zielonych szparagów,
  • świeży lubczyk,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • olej rzepakowy.

Przygotowanie:
Pesto:
Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. 

Rolada z kurczaka, czas  grillowanie ok. 30 min:
Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż,  tak aby uzyskać dwie duże, płaskie części (na kształt serca).  Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. 
Na jednej z części mięsa nakładamy 2 łyżeczki serka kremowego, a następnie 3 łyżeczki przygotowanego pesto. Przykrywamy czystym płatem kurczaka i przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem. 
W miejscu przecięcia układamy liście lubczyku. Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki.

Ziemniaki grillowane czas  grillowanie ok. 30 min:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodajemy świeży lubczyk i szczelnie zawijamy w folię.
Układamy na rożnie i grillujemy, czas zależy od wielkości ziemniaków.

Szparagi i pomidorki, czas  grillowanie ok. 10 min w zależności od ich grubości:
Szparagi płuczemy i nacinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania).
Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu.

Szparagi osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ).
Pomidorki skrapiamy olejem i całe gałązki grillujemy.

Rada: ziemniaki i roladę grillujemy w pierwszej kolejności (folia będzie trzymać ciepło), warzywa na rożnie układamy na sam koniec.

Roladę delikatnie przekrawamy po skosie na dwie części i podajemy z ziemniakami, szparagami i pomidorkami.

Smacznego :) 

www.alma24.pl

GRILL PIKNIK Menu

2 komentarze:

  1. za rukolą nie przepadam ale i tak bym zjadła !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto z rukoli jest naprawdę smaczne polecam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)